LΔMΔN IMΔN MUDΔ ΔϟYRΔF

ϟT0RY M0RY MR. ΔMIR ΔϟYRΔF

20 Sifat Allah

Assalamulaikum...

Hari nie Asyraf Nak kongsi sikit tentang Agama.. Ilmu Agama sngat luas.. Maseh belum ramai mengetahui tentang ilmu agama 100% lagi kan?? Apa yang kita tahu Islam adalah agama yang sangat Indah.. 

Now! Asyraf nak gtau korunk betapa pentingnya kita mengetahui Sifat-Sifat Allah.. Sifat2 Allah nie Wajib untuk kita ketahuinya Termasuk Sifat2 Mustahil.. Jgan pandang remeh taw.. Klau ada Benda yang Wajib tu wajib la kita lakukan..
Sape yang dah Ingat Sifat-Sifat Allah tu.. Bagus lah... =)

Berikut adalah Sifat2 Allah dibawah;

BIL
SIFAT 20 ALLAH YANG WAJIB KITA KETAHUI
1
WUJUD   (ada)  
2
QIDAM    (sedia)
3
BAQA      (kekal) 
4
MUKHALAFATUHU LILHAWADIS (tidak sama dengan yang baharu)
5
QIYAMUHUU BINAFSIHI (Berdiri dengan dirinya sendiri)
6
WAHHDAANIYAH (Esa)
7
AL_ QUDRAH (Kuasa)
8
IRADAH   (Menentukan)
9
ILMU       (Mengetahui)
10
HAYAT (Hidup)
11
SAMA '    (Mendengar)
12
BASAR    (Melihat)
13
KALAM   (Berkata-kata)
14
KAUNUHU QOODIRAN    (Maha Kuasa)
15
KAUNUHU MURIIDUN    (Menentukan)
16
KAUNUHU AALIMAN   (Maha Mengetahui)
17
KAUNUHU HAYUUN     (Hidup)
18
KAUNUHU SAMI'AN     (Mendengar)
19
KAUNUHU BASHIRAN               (Melihat)
20
KAUNUHU MUTAKALLIMaN  (Maha Berkata-kata)
(Rujukkan Dari Buku Agama)

Banyak Cara Boleh Kita Hafal & Ingat.. 
Banyak Lagi Maklumat yang lebih Terperinci boleh didapati..
Asyraf Tulis Yang termampu sahaja..

Jika Ada Salah Silap Asyraf Mintak Maaf..
Klau Tersalah Ejaan Asyraf Harap Korunk Tegur ya!
Bye semua, Assalamulaikum

Tips Berdepan Lelaki Pemalu...

ASSALAMULAIKUM..

hYEp!! korang shemua.. lama ta Updateralesoso Blog Asyraf nie..
hangpa apa Khabaq??  Tudia haih.. semua pakat ketaq tunggu result SPM!!
xpa2x.. angpa relex jha, ANgpa la nie cuti mesti pakat2 dah ada awex/ pakwe nih!
ada dak antara dax pompuan jumpa laki duk wat malu kucing.. HA!! ada kan??

(serius)
Hari nie Asyraf nak berkongsi sikit la, Tip2 berdepan dengan Jantan pemalu yang angpa suka..Selalunya pompuan relex jha dalam hal nie.. laki jha duk wat malu teruk2.. lelaki pemalu adlah lelaki kurang bercakap sbb lelaki yang banyak sngat bercakap biasanya dapat mengawal rasa malu. Lepa yang malu nie selalunya, 1st time jumpa Pompuan yang lepa suka.. yang lepa x suka, lepa cakap lebih kurang jha.. Kalau angpa 2 pompuan yang suka laki lagu nie.. MAI TENGOK KAT BAWAH NIE.,

Laki malu, Sbb;

  • Rasa tercabar (pompuan semakin berjaya dan kerja yang hebat)
  • Sikap Pompuan (queencontrol)  
Yang atas nie antara SEBAB2x yang duk ada kat lelaki..

soo, MACAM MANA POMPUAN NAK HADAPI LELAKI MACAM NIE??

  1. Si Pompuan kena Berani Mulakan dulu...
Walaupun cik2 nie pompuan, Lebih baik cik2 start dlu macam Luahkan prasaan Cik2 tu supaya laki nie taw cik2 nie suke kat dorang jugak.. takut nanti Cik2 lain yang ambek dulu.. Kadang2x, Cik2 kena berani untuk kebahagiaan masa depan So, beranikan diri ye cik2!! 

   2. Gunakan Cara non-verbal...

(Edit 2..)

Lanie Orang mana pkai cara macam dlu2 dah tulis surat la, Burung merpati lah.. la nie pkai duk antaq mcj, Calling2, BerWebcam, BerFB, Lagi sempoi pkai YOUTUBE.. ha! sapa taktau Cara Non- verbal 2 dah taw kan... nie dya.. Contoh kat atas 2..  SO, cara nie la meluahkan tanpa berdepan.. ada faham!! Lelaki yang pemalu sngat 2.. mesty rasa happy, bangga hingga x terkata lah.. haha! x caye try apa yang disuruh nie ya..

   3. Malu laki 2 kadang2 nak test.. atau pun semantara (mengada)

(Googling)

Laki nie kadang2 malu sat2 ja.. kira macam malu pada saat permulaan.. Sebenarnya laki macam nie, dya nak cik2 start dlu ckapkan sesuatu.. Bila cik2 dah cakapkan sesuatu topik dan laki nie rasa selesa.. perasaan malunya akan Hilang dan menjadi rakan anda, malah jadi yang lebih rapat.. Try la buat klau x caya.. Ada batas taw klau nak sembang topik2 nie k... Dodododo!

   4. Cakap pasal Topik UMUM..

Cik2 cuba cari keserasian dahalu. Pas tu Bincangkan tentang topik umum.. Selalunya Topik umum ni berkenaan dengan cuaca, Filem2 terbaru, Harga barang naik,  Lagu2 terbaru..(isu2 semasa). atau nak simply cakap ja pasal HOBI.. k..  klau angpa nak taw, Laki pemalu nie suka menyendiri. Bila lepa menyendiri, lepa nie suka wat Hobi2 macam melukis, membaca, berblog, mengedit gambar, mengarang Cerita atau bertukang kayu... (terasa sendiri la pulak).. ha3!.. Cuba cik2 tanyakan kepada si pemalu nie.. apa yang dorang lakukan time lapang2.. Bila si pemalu nie cerita lebih had dah,, Korang Boleh ubah Topik baru.. HA! sempoi x.. Rugi klaw x try.. Terbaek!!

    5. Santaikan wajah, Santaikan suara...

Ha! macam mana 2.. saya pon x faham.. macam nie.. cik2 ajak la si pemalu nie dengan nada santai. Tapi Cik2 jgan cuba nak rendah2kan, nak malu2kan dya k.. Sbb lepa nie kan pemalu.. So, Cik2 bawak la Si pemalu nie becerita cara santai. Cik2 berceritakan la apa2 Story mory kat Si pemalu nie macam kawan2 Cik2 dengan nada yang santai.. walaupun mata Cik2 tak pandang anak mata Si pemalu nie.. Cik2 kenalah Santaikan suara ye.. manje2 sikit.. elakkan suara Cik2 nyaring macam Harimau ya.. nanti sebak plak si pemalu nie.. Cik2 sebagai perompuan harus memainkan peranan.. kalau yang Berjumpa kat luar tu kan.. jangan plak Time cakap 2 duk jauh2 dan jgan duk dekat2 ye..  Sedang2 je..


Arh!! letihnya .. 

sebenarnya lelaki yang pemalu nie, lelaki yang baik hati taw.. tapi La nie laki macam nie dah berkurang k..  Malu adalah sifat BERiman... jgan malu x bertempat ya,.. 



Selesai suda!!!
Saya asyraf memohon maaf ye..
klau ada tersilap tulis, Bagi terasa ke peke..
G pun nie dalam Hidup Asyraf dlu2 tu..
la nie pun sama la..
hahaha!!
 K bye.. Assalamualaikum semua..

PUPEL LiYANA Mega Give Away

(click Atas)

Saper nak Join Contest nie... banyak Sponser taw.. weee~

CopY From OWner



  • Pupel Liyana ( 2 x Ohsem Handbag Bernilai RM50 Setiap Satu)
  • ShagYahya (Memo Stand Comel)
  • Herba Tihara (1 x Bookmark rose)
  • Arif (3 x Full Template Design & 3 x Vector)
  • CicakJawaz (1 x Kasut Preloved Nose & 1 x Baju)
  • Zaihazra (1 x Header & 1 x Template Blog)
  • ButikFiq'ra , Facebook Butik Fiq'ra ( 2 x inner bawal)
  • Butik Mia (1 x tudung bawal)
  • Putri Auni , Facebook Putri AuniFanfage Putri Auni , Like This (1 X Full Template Design & 3 X Header)
  • HannaJR ( 2 x brooch sabah)
  • Syamina (1x Wang Tunai RM10, 1 x Shawls)
  • Nedy Sweetie , Facebook Nedy Sweetie (5 x Topup RM5)
  • twynzshophouse , Facebook Twynzshophouse (2 x (set brooch + shawls)
  • Eyza  (4 x shawls, 1 x  pin ribbon, 1 x clip shawl)
  • Lulu Caldina (2 x sticky post entri 24 jam di Lulu Pages)
  • Azreen Shafila (2 x simple header)
  • Cik Puan Muda Umi (2 x Topup RM5)
  • Pink UmmiFacebook Pink Ummi (4 x lipgloss Avon4 x  buah note book Pooh1 x helai tudung outer plain)
  • Qma Shop (1 Perfume Paradise - Set Mini 8ml (TYPE B)
  • miszsheyla (2 x Topup RM10)
  • TehaaNFMFacebook TehaaNFM (1 x edit minima/blogskin template, 2 x header simple, 2 x watermark simple)
  • Diana ,  Facebook Diana (3 x header simple)
  • Fyza Life, Facebook Fyza (2 x Topup RM10)
  • Fieda Rafli (Keychain Langkawi)