LΔMΔN IMΔN MUDΔ ΔϟYRΔF

ϟT0RY M0RY MR. ΔMIR ΔϟYRΔF

Tips Berdepan Lelaki Pemalu...

ASSALAMULAIKUM..

hYEp!! korang shemua.. lama ta Updateralesoso Blog Asyraf nie..
hangpa apa Khabaq??  Tudia haih.. semua pakat ketaq tunggu result SPM!!
xpa2x.. angpa relex jha, ANgpa la nie cuti mesti pakat2 dah ada awex/ pakwe nih!
ada dak antara dax pompuan jumpa laki duk wat malu kucing.. HA!! ada kan??

(serius)
Hari nie Asyraf nak berkongsi sikit la, Tip2 berdepan dengan Jantan pemalu yang angpa suka..Selalunya pompuan relex jha dalam hal nie.. laki jha duk wat malu teruk2.. lelaki pemalu adlah lelaki kurang bercakap sbb lelaki yang banyak sngat bercakap biasanya dapat mengawal rasa malu. Lepa yang malu nie selalunya, 1st time jumpa Pompuan yang lepa suka.. yang lepa x suka, lepa cakap lebih kurang jha.. Kalau angpa 2 pompuan yang suka laki lagu nie.. MAI TENGOK KAT BAWAH NIE.,

Laki malu, Sbb;

  • Rasa tercabar (pompuan semakin berjaya dan kerja yang hebat)
  • Sikap Pompuan (queencontrol)  
Yang atas nie antara SEBAB2x yang duk ada kat lelaki..

soo, MACAM MANA POMPUAN NAK HADAPI LELAKI MACAM NIE??

  1. Si Pompuan kena Berani Mulakan dulu...
Walaupun cik2 nie pompuan, Lebih baik cik2 start dlu macam Luahkan prasaan Cik2 tu supaya laki nie taw cik2 nie suke kat dorang jugak.. takut nanti Cik2 lain yang ambek dulu.. Kadang2x, Cik2 kena berani untuk kebahagiaan masa depan So, beranikan diri ye cik2!! 

   2. Gunakan Cara non-verbal...

(Edit 2..)

Lanie Orang mana pkai cara macam dlu2 dah tulis surat la, Burung merpati lah.. la nie pkai duk antaq mcj, Calling2, BerWebcam, BerFB, Lagi sempoi pkai YOUTUBE.. ha! sapa taktau Cara Non- verbal 2 dah taw kan... nie dya.. Contoh kat atas 2..  SO, cara nie la meluahkan tanpa berdepan.. ada faham!! Lelaki yang pemalu sngat 2.. mesty rasa happy, bangga hingga x terkata lah.. haha! x caye try apa yang disuruh nie ya..

   3. Malu laki 2 kadang2 nak test.. atau pun semantara (mengada)

(Googling)

Laki nie kadang2 malu sat2 ja.. kira macam malu pada saat permulaan.. Sebenarnya laki macam nie, dya nak cik2 start dlu ckapkan sesuatu.. Bila cik2 dah cakapkan sesuatu topik dan laki nie rasa selesa.. perasaan malunya akan Hilang dan menjadi rakan anda, malah jadi yang lebih rapat.. Try la buat klau x caya.. Ada batas taw klau nak sembang topik2 nie k... Dodododo!

   4. Cakap pasal Topik UMUM..

Cik2 cuba cari keserasian dahalu. Pas tu Bincangkan tentang topik umum.. Selalunya Topik umum ni berkenaan dengan cuaca, Filem2 terbaru, Harga barang naik,  Lagu2 terbaru..(isu2 semasa). atau nak simply cakap ja pasal HOBI.. k..  klau angpa nak taw, Laki pemalu nie suka menyendiri. Bila lepa menyendiri, lepa nie suka wat Hobi2 macam melukis, membaca, berblog, mengedit gambar, mengarang Cerita atau bertukang kayu... (terasa sendiri la pulak).. ha3!.. Cuba cik2 tanyakan kepada si pemalu nie.. apa yang dorang lakukan time lapang2.. Bila si pemalu nie cerita lebih had dah,, Korang Boleh ubah Topik baru.. HA! sempoi x.. Rugi klaw x try.. Terbaek!!

    5. Santaikan wajah, Santaikan suara...

Ha! macam mana 2.. saya pon x faham.. macam nie.. cik2 ajak la si pemalu nie dengan nada santai. Tapi Cik2 jgan cuba nak rendah2kan, nak malu2kan dya k.. Sbb lepa nie kan pemalu.. So, Cik2 bawak la Si pemalu nie becerita cara santai. Cik2 berceritakan la apa2 Story mory kat Si pemalu nie macam kawan2 Cik2 dengan nada yang santai.. walaupun mata Cik2 tak pandang anak mata Si pemalu nie.. Cik2 kenalah Santaikan suara ye.. manje2 sikit.. elakkan suara Cik2 nyaring macam Harimau ya.. nanti sebak plak si pemalu nie.. Cik2 sebagai perompuan harus memainkan peranan.. kalau yang Berjumpa kat luar tu kan.. jangan plak Time cakap 2 duk jauh2 dan jgan duk dekat2 ye..  Sedang2 je..


Arh!! letihnya .. 

sebenarnya lelaki yang pemalu nie, lelaki yang baik hati taw.. tapi La nie laki macam nie dah berkurang k..  Malu adalah sifat BERiman... jgan malu x bertempat ya,.. 



Selesai suda!!!
Saya asyraf memohon maaf ye..
klau ada tersilap tulis, Bagi terasa ke peke..
G pun nie dalam Hidup Asyraf dlu2 tu..
la nie pun sama la..
hahaha!!
 K bye.. Assalamualaikum semua..

2 comments:

♥ NaurahBaiti ♥ said...

heyy, cek mencari tips "berdepan dgn lelaki playboy" ada? hehe

Mr. Amer Asyraf said...

haha.. ade2.. rasenya pasnie nak wat tajuk tips berhijab... hahaha