LΔMΔN IMΔN MUDΔ ΔϟYRΔF

ϟT0RY M0RY MR. ΔMIR ΔϟYRΔF

Contact Lenses

Assalamulaikum

Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia..

Baru-baru ini amir ada pergi jalan-jalan ke MYDIN IPOH.. saje jalan-jalan tak de kerja nak buat katakan..
amir pergi sorang-sorang jela..

(MYDIN, Ipoh)

dah masuk dekat dalam tu x tahu nak buat apa, jalan pusing mydin tu sampai la bosan, last kali dalam kepala nie nak pkai contact lenses, dahtu berhenti la dekat kedai optic kebenda tah.. dah masuk tu tengok wah cantik-cantiknya.. tunggu apa lagi panggil la staff situ, sekian-sekian sekian dia ceritakan tentang lens tu, ouh! susah jugak ea nak pakai contact lenses nie, bukan semudah kata.. jari kena sentiasa bersih, jangan duk tempatyang berhabuk kalau nak cuci.. susah jugak yaaa.. bila dah masukkan ke dalam mata dan kalau rasa macam ada rasa pelik-pelik sikit kena basuh lagi lens tu.. susah bebenor nampaknya,, huhu


amir tanya la dia "apa Keburukkan contact lenses nie.. dia pun ceritakan keburukkan menatang tuh.. antaranya :-



  1. Jangan gunakan Contact Lenses sewaktu tidur.
  2. Jangan gunakan Contact Lenses seharian.
  3. Cucilah Contact Lenses sesudah pakai.
  4. Jangan gunakan Contact Lenses yang sudah tamat tempoh
  5. Cucilah bekas Contact Lenses lalu biarkan kering sendiri tidak perlu dilap dengan tisu/kain.
  6. Bila terjadi iritasi, sakit, atau mata merah segera kunjungi doktor mata untuk diperiksa.


Anda dilarang berada di tempat haba yang terlalu panas..
Contohnya.. memakai kanta sentuh (Contact Lenses) semasa sedang membakar BBQ
dan sebagainya.. Jika anda berdegil.. Anda mungkin akan BUTA buat selama-lamanya…
Ini kerana kanta sentuh diperbuat daripada plastik.



rasanya banyak lagi keburukkan lens nie.. keburukkan banyak berbanding kebaikkan huhuhu


kalau dah pkai spek mata nampak hensem.. x payah la pkai contactlenses nie btol x..
hati-hati ya!!

Jaga lah Kesihatan Anda Sebaik Mungkin "wajib"

Sekian Sahaja Info saya kepada para blogger dan anda sekalian dan kepada diri saya sendiri..

Assalamualaikum..
Salam 1 Malaysia

No comments: